Haber

Başkan Altay: “Uluslararası Tarım Kentleri Birliği Olarak Dünyada İsrafı Önlemek İçin Çalışacağız”

Uluslararası Tarım Kentleri Birliği’nin Samsun’da düzenlediği 2. Küresel Tarım Forumu’nun Başkanlık Oturumu’nda konuşan Birlik Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bütün belediye başkanlarımızla istişare halindeyiz. Bizim asıl önemsediğimiz deneyimlerimizi paylaşmak, bunu kayıt altına almak ve yurt dışından gelen misafirlerimizi de sisteme dahil etmek. Çünkü Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm dünyada ‘kazan-kazan’ politikasıyla süreçler yürütüyoruz. Biz de bilgi birikimimizi dost kardeş ülkelerle ve üretmek isteyen herkesle paylaşmaya hazırız. Bu toplantılar bunun için de büyük bir fırsat” dedi. Önder Altay, şu anda dünyadaki en değerli konulardan birinin gıda arz güvenliği olduğunu vurgulayarak, “Üretimle ilgili konuşmamız gereken bir diğer konu da israf. Nitekim büyük emeklerle soframıza gelen ürünlerin de israf edildiğine şahit oluyoruz. Dünyanın bir tarafında ürünler israf olurken diğer tarafında açlıkla mücadele eden bir kitle var. Bu nedenle Tarım Şehirleri Birliği’nin misyonlarından biri de israfı önlemek olmalıdır. Mücadele edeceğiz. Bunun için” dedi.


Uluslararası Tarım Kentleri Birliği (AGRICITIES) Lideri ve Konya Büyükşehir Belediyesi Lideri Uğur İbrahim Altay, Samsun Büyükşehir Belediyesi konut sahipliğinde düzenlenen 2. Küresel Tarım Forumu kapsamındaki Liderler Oturumu’nda konuştu.

BAŞKAN ALTAY’DAN “ATIK”

Gıda arz güvenliğinin şu anda dünyadaki en değerli konulardan biri olduğunu vurgulayan Önder Altay, her ülkenin kendi kendine yetme çabası olduğuna değinerek, “Özellikle pandemi döneminde gıda ithalatına getirilen yasaklar, ülkelerin bu konuda daha fazla adım atmasını sağladı. Üretimle ilgili bahsetmemiz gereken bir diğer konu da israf. Gerçekten büyük emeklerle sofralarımıza gelen işlerin de boşa gittiğine şahit oluyoruz. Dünyanın bir tarafında eserler israf edilirken, diğer tarafında açlıkla mücadele eden bir kitle var. Bu nedenle Uluslararası Tarım Kentleri Birliği’nin misyonlarından biri de israfı önlemek olmalıdır. Bunun için çaba göstereceğiz. Tüm politikalarımızda olduğu gibi kimseyi geride bırakmadan toplumun her kesimini kapsayan analizler üretmek zorundayız.”

“KONYA TÜRKİYE’NİN GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTA”

Konya’nın sadece kendisi için üreten bir şehir olmadığına dikkati çeken Lider Altay, “Türkiye’nin gıda güvenliği açısından hem coğrafi büyüklüğü hem de ürün çeşitliliği açısından çok önemli bir noktadayız. UNESCO tarafından dünyanın ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Çatalhöyük’te bulunan buğday tanelerinden de anlaşıldığı üzere Konya’da üretim 10 bin yıldır kesintisiz devam ediyor. Bizim topraklarımızda insanlar 10 bin yıldır başta tahıl olmak üzere önemli ürünler üretiyorlar.

“ÇİFTÇİLERİMİZE DAHA AZ SU KULLANARAK DAHA ÇOK VERİM ALABİLECEK ÜRÜNLERLE DESTEK OLUYORUZ”

Konya’nın 42 bin kilometrekare yüzölçümüyle Türkiye’nin en büyük ili olduğunu hatırlatan Lider Altay, şöyle devam etti: “1 milyon 890 bin metrekare tarım arazisi ile Türkiye’nin en büyük sığırcılık, süt üretimi, şeker pancarı, buğday, arpa, fasulye, mısır, havuç, kiraz, kimyon, lale üreticisi konumunda. Ayrıca küçükbaş hayvancılık, yumurta üretimi, patates, bezelye, haşhaş, kavun ve vişne ürünlerinde ikinci sırada yer almaktadır. Bahsettiğim çalışmalara bakarsanız Türkiye’nin en temel ihtiyaçlarını üreten veya üreten şehir konumundayız. Doğal Konya’nın coğrafi büyüklüğü özellikle ilçelerimizin ortasında bulunan eser çeşitliliği açısından büyük avantaj oluşturmaktadır. Bir yandan Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz coğrafi tescillerinin alınması ve ilgili süreçlerin takibi konusunda çalışmalar yapıyor. Yeni eserlerin ortaya çıkması için çalışıyoruz” dedi.

“BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARIMIZLA İSTİŞARE İÇİNDEYİZ”

Uluslararası Tarım Kentleri Birliği’nin çok hızlı bir genişleme sağladığının altını çizen Önder Altay, “Beni destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Bütün belediye başkanlarımızla istişare halindeyiz. Bizim asıl önemsediğimiz deneyimlerimizi paylaşmak, bunu kayıt altına almak ve yurt dışından gelen misafirlerimizi de sisteme dahil etmek. Çünkü bazı bölgelerde tarımsal üretim hala insan gücüyle yapılmaktadır. Bu hem ülkemiz için bir fırsat hem de misafirlerimiz için bir fırsat. Çünkü Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm dünyada ‘kazan-kazan’ politikasıyla süreçler yürütüyoruz. Kimseyi sömürmek gibi bir derdimiz yok, bizim tarihimizde de böyle bir şey yok. Bu nedenle bilgi birikimimizi dost, kardeş ülkelerle ve üretmek isteyen herkesle paylaşmaya hazırız. Bu toplantılar bunun için de büyük bir fırsat. İnşallah burası tarımın, hayvancılığın ve üretimin konuşulduğu, iklim değişikliğine hazırlıkların yapıldığı büyük bir yapıya dönüşecek. Buna inanıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Başkanlar Oturumunda; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Büyük de yaptıkları tarım çalışmaları hakkında konuşmalar yaptılar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu