Haber

Kaymakamlıktan imza standı yasağı: Kamu düzeninin ve genel sağlığın korunması…

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK – TÜBİTAK, Erdemir’in Zongukdak’ta ürettiği cürufun “inorganik madde içeren tehlikeli atık” olduğunu belirledi. Etraf Gönülleri, kararın Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne dahil edilmesi için imza kampanyası başlattı. Ereğli Kaymakamlığı, genel sağlığa, kamu güvenliğine ve kamu düzeninin devamlılığına aykırı bularak standı kaldırdı.

Alaplı ve Ereğli Etraf Gönüllüleri ile cüruf tesisi kurulması planlanan Kıyıcak Köyü halkının TÜBİTAK kararı doğrultusunda Erdemir cürufunun “tehlikeli atık” sayılması için başlattığı imza kampanyası Ereğli İlçesi tarafından durduruldu. Valilik.

Ereğli Kaymakamı Mehmet Kapıcı, Platform Sözcüsü Çetin Yılmaz’a yazı göndererek kamu düzeni, genel sağlık ve güvenliğin devamı amacıyla imza stantlarının kaldırılmasını istedi.

Yasak kararında, “Zonguldak İdare Mahkemesi’nin cüruf israfına ilişkin verdiği karara ilişkin imza toplamak amacıyla kurulması planlanan stant; kamu düzeninin ve genel sağlığın korunması, temel hak ve özgürlüklerin devamının sağlanması amacıyla, başkalarının özgürlükleri ve genel kamu düzeni, ilgili kurum/kuruluşun binası, bahçesi” “Bina veya müştemilatlarında kurulması uygun görülmüştür.”

YILMAZ: VATANDAŞIZ, BİR PARTİ VEYA DERNEK ÇATISINDA OLMA ZORUNDA DEĞİLİZ

Çevre gönüllüleri ve köylüler, güvenlik güçlerinin uyarısı üzerine kurdukları standı bir basın açıklamasıyla kaldırdı. Çok sayıda çevre gönüllüsü ve yerel halkın katıldığı basın açıklamasına Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk de destek verdi.

Burada konuşan Platform Sözcüsü Çetin Yılmaz, TÜBİTAK tarafından tehlikeli atık olarak tanımlanan cürufun yönetmelikte tam olarak tanımlanmasını isteyen çevre gönüllüleri olarak anayasal haklarını kullandıklarını ancak sadece evlerinde imza toplayabildiklerini söyledi. bildirdikleri kaymakamlığın yazısına.

Çetin, “Biz vatandaşız. Yazıda belirtildiği gibi bir parti ya da dernek şemsiyesi altına girmek zorunda değiliz. Dilekçe vermek anayasal bir haktır. Her vatandaşın bireysel ya da toplu olarak dilekçe verme hakkı vardır. Bunu resmi makamlar uygulamaktadır. Kendi takdirlerine göre. Mahkemeye rapor veriyorlar. Teklifi sunan TÜBİTAK, işlenmeye çalışılan Erdemir cürufu için ‘tehlikeli atık’ kararı verdi. Mahkeme de onayladı. Bunun da 2015 yılında işlenmesini istiyoruz. Mahkeme kararı gereği Atık Yönetimi Yönetmeliği. Bu amaçla imza topluyoruz. Ancak tebliğ ettiğimiz kaymakamlık, kamu düzeni, genel sağlık, genel “Standlarda imza toplamamıza izin vermiyor” Kamu düzeninin sağlanması amacıyla.” dedi.

ÖZTÜRK: ÇEVRE MEVZUATINI DEĞİŞTİRECEK BİR SÖZLEŞMEYE İMZA VERİYORSUNUZ.

Daha sonra konuşan Zonguldak Çevre Savunma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Maalesef batıda Alaplı girişinden doğuda Devrek çıkışına kadar Zonguldak adeta yangın yeri gibi. Her yerde doğa talan ediliyor. Filyos’ta yapılanlar ise çok güzel. Burada yapılanların kat kat fazlası. Kat ettiğiniz mesafe çok fazla.” “Önemli. Bu cürufun tehlikeli atık olarak düzenlenmesini sağlayarak Türkiye’deki yasal mevzuatı değiştirmiş olacaksınız. Bu sadece bu bölge için değil, tüm ülke için çok değerli bir kazanım olacak” dedi.

‘BİNLERCE YILDIR HAYAT SAĞLAYAN ÇOK DEĞERLİ BİR EKOSİSTEM VAR’

Bölgenin ekolojik maliyetine de değinen Öztürk, “Alaplı ormanlarında 4 bin yıllık ağaç var. Bin yaşında onlarca ağaç var. Bu da demek oluyor ki bu bölgede çok pahalı bir ekosistem var.” Binlerce yıldır canlılarına hayat veren coğrafya. Yetkililere sesleniyorum: Bu ekosistemi korumak sizin göreviniz. Vatandaşlar ve güvenlik “Para peşinde koşan insanların bu ekosistemi yok etmesine göz yummak suçtur. yetkilileri birbirine düşürmek. Bugünkü ortamda bu suçu kabullenebiliyor olabilirsiniz ama gelecekte bu suçun hesabını mutlaka sorulacaksınız. Bugün tarihe iz bırakıyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ne oldu?

Ereğli’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Erdemir’in atığı olan cürufun işlenmesi amacıyla 39 metalin eleme işleminin iki firma tarafından gerçekleştirileceği tesisin kurulması planlandı.

Ereğli ve Alaplı ilçelerinin uçları arasında yer alan Kıyıcak Deresi üzerinde gölün kurutularak tesis yapılması isteği çevrecileri ve yöre halkını harekete geçirdi. Pek çok eylemle seslerini duyurmaya çalışan yerel halk ve çevreciler, hukuki süreç başlattı.

VALİLİK: ZARARLI ATIK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ, ÇED GEREKLİ DEĞİL

Zonguldak Valiliği, atık yönetimi yönetmeliğine göre cürufun “zararsız” olduğu gerekçesiyle tesis için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Ancak davalar sırasında geri dönüştürülmek üzere cüruftan numune alan TÜBİTAK, atığı “tehlikeli madde içeren inorganik atık” olarak tanımladı. Bunun üzerine mahkeme, “ÇED gerekli değildir” diyerek valiliğin kararını iptal etti.

YÖNETMELİK: TEHLİKELİ OLMAYAN ATIK | TÜBİTAK: İNORGANİK TEHLİKELİ ATIK

Bunun üzerine Etraf Gönüllüleri ve yöre halkı harekete geçerek TÜBİTAK’ın önerisi doğrultusunda cürufun (16 03 03′) koduyla “Tehlikeli madde içeren inorganik atıklar” olarak yazılması için stant açarak imza kampanyası başlattı.

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilecek kampanyada stantlarda imza toplanmasını genel sağlığa, kamu güvenliğine ve kamu düzeninin devamlılığına aykırı bularak durdurdu.

akhisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu